Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Ο πιο ασφαλής τρόπος να μη χάσεις, είναι να μην παίξεις

  Τις τελευταίες μέρες , τα μεσημέρια και κοντά στο χάραμα τις περνάω παρέα με τον Λ. και παίζοντας risk, ένα επιτραπέζιο στρατηγικής , το οποίο στην αρχή δε μου γέμιζε το μάτι, τώρα όμως κόλλησα. Σκεφτόμουν λοιπόν ότι πέρα από τη σκέψη και τις μελετημένες κινήσεις τις οποίες χρειάζεσαι για να κερδίσεις ένα παιχνίδι , μεγάλο ρόλο έχει και το ρίσκο. Ίσως αποβεί μοιραίο όμως... χωρίς αυτό, ειλικρινά δεν έχει πλάκα. Δεν έχει νόημα να παίζεις χωρίς ρίσκο, δεν... δεν το διασκεδάζεις.. βαριέσαι.
  Κάπως έτσι είναι και η ζωή. Σε σημαντικά πράγματα φοβόμαστε να πάρουμε το ρίσκο. Το να ρισκάρεις σημαίνει πως ή θα έχεις κερδίσει κάτι σημαντικό ή θα χάσεις κάτι σημαντικό. Η μία η άλλη είναι. Το ρίσκο έχει νόημα όταν κινδυνεύεις να βρεθείw με τίποτα ή με τα πάντα. Αλλιώς δεν είναι ρίσκο,αληθινό ρίσκο εννοώ. Η όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ ,αλλά στην προσπάθεια για τη διεκδίκησή του μπορεί να χάσεις κάτι άλλο εξίσου σημαντικό και επιπλέον να μην κερδίσεις τελικά αυτό το πρώτο σημαντικό πράγμα για σένα.... Θέλω να φτιάξω μωβ, σημαίνει πολλά για μένα αλλά δεν είμαι σίγουρη αν χρειάζομαι μπλε και κόκκινο ή μπλε και κίτρινο. Έχω ελάχιστη μπογιά και αν το ρισκάρω, κινδυνεύω να τελειώσω τη μπλε μπογιά μου χωρίς νόημα αν την αναμείξω με λάθος χρώμα και να τη χάσω χωρίς να έχω φτιάξει μωβ...Αν όμως πετύχω τελικά το χρώμα που θέλω, το μωβ δηλαδή, θα έχω κερδίσει πολλά περισσότερα απ όσα έχω τώρα με τρεις διαφορετικές μπογιές που καμιά τους δεν είναι μωβ.
 Τι θα κάνεις? Δεν είσαι σίγουρος για τα αποτελέσματα. Έχεις 2 επιλογές .
1- Δεν αναλαμβάνεις την ευθύνη, φοβάσαι πως αν επιχειρήσεις την ανάμειξη και κάνεις λάθος θα χάσεις δύο από τα χρώματά σου μάταια και θα μείνεις με ένα χρώμα το οποίο όμως δεν είναι αυτό που πραγματικά θέλεις δηλαδή το μωβ.
2- Αναμειγνύεις το μπλε με το χρώμα που πιστεύεις πως πρέπει. Παίρνεις το ρίσκο.  Αν τελικά το αναμείξεις με το κόκκινο, θα έχεις κερδίσει. Έχεις πλέον φτιάξει μωβ, και είσαι χαρούμενος! Μπορεί να γίνεις και ευτυχισμένος αν από το μωβ εξαρτάται η ευτυχία σου.
Αν συνδυάσεις το μπλε με το κίτρινο θα διαπιστώσεις ότι μόλις έχασες την ευκαιρία να αποκτήσεις το μωβ σου. Έχεις πράσινο και αυτό δε σε βοηθά σε τίποτα στο να είναι ευτυχισμένος ή ακόμα χειρότερα δεν θα έπρεπε να έχεις καθόλου πράσινη μπογιά, σου κάνει κακό. Έπαιξες, έχασες.
 Έμαθες όμως, έγινες πιο έμπειρος απ' τη ζωή. Αλλά ακόμα κι αν αυτό δε συνέβη, τα έχασες όλα και αυτή τη στιγμή σου λέω μαλακίες ,είχες τη χαρά του να παίξεις. Και αυτό φίλε μου, σε κάνει ζωντανό...
 Δεν είμαι από τους ανθρώπους που ρισκάρουν εύκολα, ούτε πιστεύω πως η ζωή θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται σαν ένα παιχνίδι. Μήπως όμως αυτό είναι?... Και πόσο γεμάτη τη βλέπουμε τελικά , πόσο την εκτιμάμε στο τέλος της ημέρας, αν δεν έχουμε κινδυνέψει να χάσουμε?...

2 σχόλια:

  1. Παιζεις μονο για οσα έχουν αξία για σενα όμως.

    Και μπορεις πάντα να εχεις έναν μπουσουλα...


    Αν θες μωβ, και ολοι σου λενε για να εχεις μωβ βαλε μπλε και κοκκινο ειναι αστειο να βαζεις μπλε και κιτρινο. Γιατί ετσι. Επειδή νομιζεις πως μπλε κι κιτρινο κανει μωβ. Γιατι δεν κανει. Κανει πράσινο. Και δεν μπορεις να το αλλάξεις αυτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, τι γίνεται όμως όταν όλοι σου λένε να βάλεις μπλε και κίτρινο, όμως μέσα σου νιώθεις πως πρέπει να βάλεις κόκκινο, θέλεις να βάλεις κόκκινο? Το ρισκάρεις με την ελπίδα πως το ένστικτό σου είναι σωστό?... γιατί συμβαίνει κι αυτό μερικές φορές ;)

      Διαγραφή