Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Το σπάνιο πουλί

Τον περισσότερο χρόνο του ο κόσμος τον ξοδεύει στον ύπνο. Πού και πού μόνο ξυπνάει , τρίβει τα μάτια του, διώχνει τη νύστα και συνειδητοποιεί τον εαυτό του. "Ποιος είμαι?" αναρωτιέται." Από πού έρχομαι?" 
Και για λίγα δευτερόλεπτα κάθεται στον ώμο μας το Σπάνιο Πουλί.
Jostein Gaarder, Το Κάστρο των Αγγέλων 

Έχω που διαβάζω αυτό το βιβλίο ένα μήνα περίπου... Λόγω περιορισμένου χρόνου, συνηθίζω να το έχω συντροφιά μου τις πρώτες πρωινές ώρες, λίγο πριν κοιμηθώ. Παρά την κούρασή μου τη συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, όλα όσα διαβάζω μου μένουν και τα σκέφτομαι μέχρι να ξαναπιάσω το βιβλίο στα χέρια μου. Θα έλεγα πως είναι βαθιά φιλοσοφημένο και πως με πολύ έξυπνο τρόπο πραγματεύεται ζητήματα τα οποία οι άνθρωποι δεν έχουν χρόνο να σκεφτούν μέσα στην τρέλα της καθημερινότητάς τους. Ναι, τώρα πια το έχω καταλάβει. Είναι σαν να ζούμε σε λήθαργο, σαν να κοιμόμαστε. Και όταν, άλλος συχνότερα άλλος σπανιότερα, καθόμαστε να αντιληφθούμε όλα όσα τελικά είναι σημαντικά όπως για παράδειγμα το γεγονός της ύπαρξης του κόσμου που μας περιβάλλει, τότε μόνο μπορούμε να λέμε πως υπάρχουμε.  
Είναι όμως στ' αλήθεια δυσκολότερο το να σκέφτεσαι από το να ζεις μηχανικά... Μακάριοι λοιπόν οι φιλόσοφοι, ή καταραμένοι να αντιλαμβάνονται όσα ο απλός ανθρωπάκος που τρέχει πίσω απ το ρολόι του στις αρχές ακόμα του 21ου αιώνα δεν θα μπορέσει να δει ποτέ του?Ευτυχείς που κατακτούν κομμάτι της ύπαρξης του κόσμου, ή καταδικασμένοι να μην βρίσκουν ποτέ την ολοκλήρωση? 

 Εσείς θα κρίνετε. 


4 σχόλια:

  1. Και σκεφτόμουν αυτές τις μέρες να το πάρω φαντάσου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χαχα να το παρεις, το συστήνω ανεπιφύλακτα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. O Gaarder δεν ειναι καθηγητης φιλοσοφιας? Καπου νομιζα ειχα δει το ονομα του, σε ενα βιβλιο για τις διαφορες φιλοσοφιες αλλα δεν το τελειωσα. Προτιμησα να διαβασω φιλοσοφια απο φιλοσοφους οχι καθηγητες φιλοσοφιας αν αντιλαμβανεσαι την διαφορα! :)

    Παρολα αυτα απο οσο διαβασα ηταν αρκετα αξιολογος ο τροπος που εγραφε, με καποιο βαθος.

    Αν και πιστευω οτι οι αρχαιοι ελληνες ειπαν απαξ και δια παντος τα βασικα θεματα που απασχολουν την φιλοσοφια και τους προτιμω απο οποιονδηποτε συγχρονο φιλοσοφο!

    Να μου εισαι καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι δεν θα διαφωνήσω απλά ήταν τεχνικά δύσκολο για τους αρχαίους να πραγματευτούν αρκετά από τα φιλοσοφικά ζητήματα τα οποία αφορούν το σήμερα. ήταν σίγουρα μπροστά από την εποχή τους, όμως δεν μπορούσαν να έχουν γνώμη για όλα αυτά τα οποία προβληματίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο, αφού η εποχή τους ήταν εξολοκλήρου διαφορετική. :)

      Διαγραφή